Nieuws

Verlaagd BTW tarief groengevels en groendaken

Groendaken zijn daken bedekt met vegetatie en de diverse lagen voor de ontwikkeling ervan.
Er zijn drie types van groendaken:
- Een vegetatiedak dat bestaat uit een dunne substraatlaag voor ondiep gewortelde beplanting
- Semi-intensief dak, dat bestaat uit een dikke substraatlaag beplant met diverse vegetatie, uitgezonderd bomen en struiken
- Intensief dak, dat bestaat uit een dikken substraatlaag, beplant met diverse soorten vegetatie en een versterkte dakstructuur voor het aanzienlijk gewicht van het geheel.

Er zijn twee types van groengevels :
- Grondgebonden groengevels : gevels bestaande uit vegetatie die vanaf de grond op een structuur worden bevestigd aan de gevel.
- Niet grondgebonden groengevels : gevels bestaande uit verticaal geplaatste modules of panelen waarin de beplanting is aangebracht

De administratie beschouwt het eerste type van groendaken niet als tuinaanleg, waardoor deze voor het geheel aan het verlaagd btw-tarief kunnen worden onderworpen. Voor de twee andere types dient de prijs van de werkzaamheden te worden opgesplitst. Hierbij komen de structuur van het dak (thermische isolatie, dampscherm waterdichting –en afvoer) in aanmerking voor het verlaagd tarief. De beplanting van de vegetatie komt niet in aanmerking voor het verlaagd tarief.
De werkzaamheden van groengevels worden in hun totaliteit als werkzaamheden beschouwd welke in aanmerking komen voor het verlaagd tarief.

Gepost op 1 mei 2017 - 13:33